Claus Desler Madsen

Claus Desler Madsen

Lektor, Gæsteforsker

Jeg er Molekylær biolog med interesse for mitochondrier og hvordan disse spiller en rolle i forskellige almene sygdomme, i dannelsen af kræftceller og i en organismes aldring.

Som Molekylær biolog forsker jeg i sygdomme med fokus på cellens mindste bestanddele. Jeg ser f.eks. På om forkert udtrykt protein kan resultere i en specifik eller en række sygdomme. Hvis kroppen var en bil så vil det jeg laver svare til at undersøge om et tandhjul i gearkassen vil kunne forårsage bilen at bryde sammen i tilfælde hvor tandhjulet manglede en tand, fik en ekstra, skiftede farve eller var lavet af et andet materiale. Utroligt meget medicin fungerer på netop dette niveau, så det er utroligt vigtigt at vide hvilke fejl i cellens mekanik der kan føre til sygdom og vide hvordan vi medicinsk kan forhindre sygdommen. Hvordan vi klistrer den manglende tand tilbage på tandhjulet i gearkassen.

Primære forskningsområder

Jeg forsker i mitochondrier som forefindes i alle kroppens celler og som er ansvarlige for at lave næringen optaget fra kosten om til cellulær energi. Mitochondriet kan derfor sammenlignes med cellens kraftværk og uden disse ville cellen ikke kunne eksistere. Mitochondriernes funktion er blevet relateret til en række specifikke sygdomme som kaldes mitochondrielle cytopathier. Disse sygdomme er ikke særligt ofte forekommende, men de er alvorlige for de personer som lider af dem. Deres kroppe kan ikke danne den energi som de har behov for, så de kan have problemer der ligner muskelsvind. Sygdommen kan angribe deres syn, deres hørelse og desværre også deres hjerne.

Mitochondrierne er også vigtige for folk der ikke er ramt af mitochondrielle cytopathier. Mitochondrier viser sig at være involveret i en række almindelige sygdomme som vi alle kender. Således er mitochondriel funktion blevet relateret til visse typer af diabetes, åreforkalkning, hjertesygdomme, af neurodegenerative sygdomme som Alzhimers og Parkinsons sygdom, kræftceller fundet at ofte at have problemer med deres mitochondrier og endeligt er mitochondrier fundet at kunne være skyld i accelereret aldring.

Aktuel forskning

Det jeg arbejder mig imod er derfor er en bedre forståelse af mitochondrierne. Hvordan de kan resultere i disse sygdomme, og vigtigst hvordan vi kan udnytte vores viden om mitochondrier til at behandle eller forhindre mitochondrielt relaterede sygdomme og accelereret aldring.

ID: 14525348