8. april 2025

Lærke Gasbjerg og Anniek Lubberding udnævnt til tenure-track adjunkter

udnævnelse

Fra den 1. marts har Lærke Smidt Gasbjerg og Anniek Frederike Lubberding taget næste skridt i deres karrierer og er overgået til stillinger som tenure-track adjunkter på Biomedicinsk Institut.

Lærke Gasbjerg: Tarmhomoners rolle i stofskiftet

Lærke Gasbjerg
Lærke Gasbjerg

Lærke Smidt Gasbjerg, tidligere BRIDGE Fellow, har siden 2023 været adjunkt her ved instituttet. Hendes forskning fokuserer på, hvordan tarmhormoner såsom GIP, GLP-1 og GLP-2 påvirker stofskiftet og den generelle sundhed.

Hendes forskningsgruppe undersøger, hvordan disse hormoner, der frigives fra fordøjelsessystemet efter et måltid, regulerer blodsukker, energistofskifte og blodtryk. De fokuserer især på at forbedre forståelsen af hormonernes receptorer, og hvordan målrettet påvirkning af GIP-, GLP-1- og GLP-2-receptorer kan ændre metaboliske responser.

Ved hjælp af avancerede teknikker undersøger Lærke og hendes gruppe kroppens reaktioner i den postprandiale fase – perioden lige efter et måltid. Deres forskning er særligt relevant for tilstande som diabetes, fedme og kardiovaskulære udsving efter måltider.

Lærkes nye tenure-track stilling er delt mellem Biomedicinsk Institut og Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin på Rigshospitalet-Glostrup. Udover sin forskning har Lærke også ansvar for at udvikle et nyt kursus i farmakologi og innovation, der starter i efteråret 2026. Lærke udtaler følgende om sin udnævnelse:

"Jeg har mange tætte og virkelig dygtige samarbejdspartnere her på instituttet, og jeg er glad for, at vi kan fortsætte vores translationelle arbejde med kliniske perspektiver inden for metabolisme og postprandial kardiovaskulær regulering. Jeg sætter også stor pris på muligheden for at engagere mig yderligere i undervisningen, og jeg ser meget frem til at udvikle vores nye kursus i de kommende år."

Lærkes forskning støttes af bevillinger fra blandt andet Novo Nordisk Fondens Excellence Emerging Investigator Grant og DFF Inge Lehmann-bevillingen. Hun har desuden stærke kliniske samarbejder med Rigshospitalet og Gentofte Hospital.

Anniek Lubberding: Forbindelsen mellem hjertet og stofskiftet

Anniek Lubberding
Anniek Lubberding

Anniek Frederike Lubberding opnåede sin ph.d. her fra instituttet, hvor hun blandt andet var på forskningsophold ved University of Oxford. Her blev hun interesseret i bugspytkirtlens anatomi, særligt de såkaldte langerhanske øer, der står for hormonproduktion. Siden da har hun arbejdet i krydsfeltet mellem hjerteforskning og bugspytkirtel-forskning i samarbejde med både nationale og internationale forskningsgrupper og laboratorier – herunder University of Alberta og Stanford University, som hun besøgte flere måneder i sommeren 2024. Som tenure-track adjunkt vil hun fortsætte sin forskning i sammenhængen mellem kardiometabolisk sundhed og ionkanalers funktion.

Ionkanaler spiller en afgørende rolle i både hjerterytme og blodsukkerregulering, men deres dobbeltfunktion i hjerte-kar- og metabolisk sundhed er ofte overset. Mens deres betydning for hjertets funktion er veldokumenteret, er der langt mindre viden om deres rolle i insulinsekretion og glukosemetabolisme.

Annieks forskningsgruppe undersøger, hvordan ionkanaler påvirker blodsukkerregulering, hvordan dette relaterer sig til diabetes, og hvilken indflydelse det har på hjertets funktion. Målet er at afdække nye mekanismer og terapeutiske mål for at forbedre behandlingen af personer med kardiometaboliske sygdomme. Til dette formål anvender de en bred vifte af celle- og dyremodeller, humane prøver og kliniske databaser.

I 2024 modtog Anniek Novo Nordisk Fondens Excellence Emerging Investigator Grant i endokrinologi og metabolisme, hvilket altså nu gør, at hun kan etablere sin egen forskningsgruppe på instituttet her i begyndelsen af 2025. Anniek udtaler om sin udnævnelse:

"Jeg er utrolig glad for at blive udnævnt til tenure-track adjunkt. Biomedicinsk Institut tilbyder et unikt og mangfoldigt forskningsmiljø med virkelig gode muligheder for translationelt samarbejde.

Denne ramme giver mine kolleger og mig mulighed for at undersøge forskningsspørgsmål fra tværfaglige, tværmetodologiske og tværsektorielle perspektiver med tæt fokus pål klinisk anvendelse. Derudover ser jeg frem til at engagere mig yderligere i undervisningen og byde dygtige unge forskere velkommen i mit laboratorium."

Alle på instituttet ønsker Lærke og Anniek et stort tillykke med deres velfortjente tenure-track stillinger og ser frem til at følge deres forskning i de kommende år.

Emner