Claus fik besøg af den lettiske sundhedsminister
For nylig havde Desler Group æren af at modtage besøg af den lettiske sundhedsminister, Dr. Hosam Abu Meri. Besøget var en del af en inspirationstur i Danmark for at lære mere om vores sundhedsvæsen.
Der var brede smil over hele linjen, da den lettiske sundhedsminister var på besøg på etage 22.5 på Panum i sidste uge. Sammen med den lettiske ambassadør i Danmark samt Dekan for SUND, Bente Stallknecht, var han på besøg hos Lektor Claus Desler for at høre mere om Desler Group og deres arbejde med at forstå de biologiske mekanismer associeret til kroppens aldring.
Efter en varm velkomst på etage 22.5, fortsatte besøget med en præsentation af gruppens forskning. ”Det var super fedt at have besøg af sundhedsministeren, der også selv er læge. Han var meget entusiastisk og nysgerrig på det arbejde, vi laver i Desler Group, hvor vi forsker i aldring og udviklingen af aldersrelaterede sygdomme," siger Claus Desler. “Ligesom de fleste andre vestlige lande står Letland også overfor en samfundsudvikling, hvor befolkningen bliver ældre og sundhedsudgifterne stiger.”
Hver ny generation forventes at have en længere gennemsnitlig levetid end den forrige, hvilket har været en generel trend i over 100 år. Desværre medfører den øgede livslængde en risiko for, at flere vil lide af aldersrelaterede sygdomme som f.eks. diabetes, nyresygdomme, hjerte-karsygdomme og cancer i en stadig længere del af deres liv. “Vi arbejder på at forstå, hvordan det at blive ældre hænger sammen med den øgede risiko for disse sygdomme, og vores formål er at forstå, forsinke og forhindre disse sygdomme,” forklarer Claus Desler.
Vi har tidligere skrevet om POINT, det EU-støttede HORIZON-projekt, som Desler Group koordinerer. Forskerne ved, at smitsomme sygdomme som fx influenza og covid kan give skader på organerne, hvilket især hos ældre kan føre til udviklingen af kroniske sygdomme i selvsamme organer. POINT-studiet bruger bl.a. data fra de danske og estiske patientregistre til at undersøge borgernes helbredstilstand og lede efter mønstre i udviklingen af sygdomme i hjerte, lunger og nyrer i relation til tidspunktet, de var smittet med COVID-19. Formålet er at afdække de mekanismer, der er på spil i denne proces samt at identificere relevante biomarkører – fx proteiner og antistoffer – som kan fortælle noget om, hvad der helt konkret sker i kroppen, når organskaderne opstår.
”Der er nogle helt vilde perspektiver i at knække koden til, hvordan de her sygdomme opstår. Det vil have potentiale til fundamentalt at ændre måden, vi indretter den sidste del af livet på, fordi det vil give mange ældre en helt anden livskvalitet. I stedet for at være begrænset af sin sygdom og måske bruge meget tid på hospitalsbesøg eller som sengeliggende, kan man bruge tiden på alt fra arbejde til engagement i hobbyer og foreningsliv, hjælp til pasning af børnebørn osv. Det vil kunne medføre en helt anden form for livskvalitet at afkoble sygdom fra alderdom – eller i hvert fald udskyde sygdommene bare en håndfuld år. Der vil selvfølgelig også være en kæmpe samfundsøkonomisk gevinst i det, så det er indbegrebet af en win-win situation”, siger Claus Desler.
Besøget markerede desuden starten på et potentielt samarbejde mellem Desler Group og lettiske forskningsinstitutioner. EU har, som en del af deres HORIZON-program, udviklet WIDERA-programmet. Det hjælper lande med lav deltagelse i EU’s forskningsprogrammer, som fx de nyeste medlemslande fra Østeuropa, med at opnå bedre adgang til forskning og innovation. Programmet er designet til at skabe samarbejde og netværk, så landene får bedre muligheder for at deltage i internationale forskningsprojekter. Netop sådan et samarbejde drøftede Claus og hans lettiske gæster under besøget.
”Det er generelt nemt at se fordelene ved at forme nye, strukturerede samarbejder med forskningsgrupper fra udenlandske universiteter. Ser man på lande som fx Letland, så kan vi måske noget ift. infrastruktur og teknologi, som kan være med til at løfte dem. Omvendt er det tydeligt, at de jo er mindst ligeså talentfulde forskere, som vi er, så vi kan lære meget af dem og deres idéer. Begge parter får generelt meget bedre muligheder for at udveksle nye ideer, metoder og virkelig talentfulde studerende gennem WIDERA-programmet, og mere specifikt vil det tillade min gruppe at anvende vores viden om aldring i forhold til centrale problematikker, som der også arbejdes med på de lettiske universiteter,” afslutter Claus Desler.
Du kan læse mere om Desler Groups arbejde på deres hjemmeside.