5. juli 2018

Tværfagligt projekt skal give ny viden om bugspytkirtelhormonet glukagon

Forskningsprojekter

Professor Jens Juul Holst og professor, overlæge Filip Knop fra Gentofte Hospital skal i et nyt projekt skabe ny viden om glukagon, som spiller en afgørende rolle i reguleringen af blodsukkeret. Projektet er bevilliget af Novo Nordisk Fonden.


Foto: Mikal Schlosser

I et nyt projekt med titlen "A new understanding of glucagon physiology – the Liver-alpha Cell Axis" skal professor Jens Juul Holst sammen med postdoc Nicolai Wewer Albrechtsen og professor, overlæge Filip Knop fra Gentofte Hospital og Steno Diabetes Center Copenhagen skabe ny viden om regulering af blodsukker.

"Mange kender bugspytkirtelhormonet insulin og ved, at patienter med diabetes døjer med for højt blodsukker på grund af en for lille udskillelse eller virkning af insulin (hvorfor insulin benyttes i behandlingen af diabetes). Men de færreste ved, at patienter med diabetes også døjer med for høje niveauer af det andet vigtige bugspytkirtelhormon, glukagon. Glukagon spiller en afgørende rolle i mobiliseringen af næringsstoffer fra kroppens depoter i situationer, hvor der er et ekstra behov (f.eks. ved lavt blodsukkerniveau efter faste eller fysisk aktivitet) og de uhensigtsmæssigt høje niveauer af glukagon hos patienter med diabetes bidrager derfor til at øge blodsukkeret. Vi er kommet på sporet af, at leveren via omsætning af cirkulerende aminosyrer spiller en helt afgørende rolle for udskillelsen af glukagon fra bugspytkirtlen, og at fedtaflejringer i leveren hos overvægtige personer kan være en udløsende årsag til høje glukagonniveauer og dermed bidrage væsentligt til en forstyrret regulering af blodsukkeret. Vores projekt har til hensigt at kortlægge denne nye 'lever-bugspytkirtel-akse' og således opnå ny forståelse for udviklingen af overvægt og type 2-diabetes og dermed muliggøre nye behandlingsstrategier," fortæller Filip Knop.

Projektet er et af de fire tværfaglige projekter, der hver har opnået en fireårig bevilling på cirka 15 mio.kr. fra Novo Nordisk Fonden i fondens Tandem-program. Fra BMI har også professor Thomas Jespersen modtaget en Tandem-bevilling til et projekt, der skal skabe ny viden om elektriske forstyrrelser i hjertet og derigennem mindske antallet af dødsfald.