24. november 2022

To BMI-profiler modtager millionlegat fra Inge Lehmann-programmet

Bevilling

Trisha Jean Grevengoed og Lærke Smidt Gasbjerg modtager begge knap 2,9 millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond. Pengene kommer fra forskertalentprogrammet Inge Lehmann, som har til formål at fremme kønsbalancen i forskningsmiljøerne.

Trisha Grevengoed og Lærke Smidt Gasbjerg.
Trisha Grevengoed og Lærke Smidt Gasbjerg.

Ud af 28 lovende, yngre forskere, som netop har modtaget 78 mio. kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond, er Biomedicinsk Institut flot repræsenteret med hele to talenter, Trisha Jean Grevengoed og Lærke Smidt Gasbjerg.

Begge modtager de knap 2,9 mio. kroner som del af forskertalentprogrammet Inge Lehman, som har til formål at fremme kønsbalancen i forskningsmiljøerne.

Trisha Grevengoed skal bruge bevillingen til at undersøge den kontroversielle flerumættede fedtsyre arakidonsyre. Flerumættede fedtsyre kendes ofte som det "sunde" fedt, men arakidonsyre forårsager også inflammation, som både kan modvirke infektioner, men i værste fald også lede til både sukkersyge og leversygdomme.

Lærke Smidt Gasbjerg skal undersøge, hvorfor nogle mennesker oplever svimmelhed, hjertebanken og endda besvimelser, når de spiser. Når vi spiser, frigives der også række hormoner fra vores mavetarmkanal, som spiller en afgørende rolle for appetitregulering og forbrænding, men nogle af dem øger også blodgennemstrømningen til mavetarmkanalen, som måske forårsager de ubehagelige symptomer. Projektet skal afklare, om hormonerne står bag, og om deres funktion kan hæmmes som en mulig behandling.

Inge Lehmann-programmet er en del af den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven i 2022. Med aftalen om fordeling af forskningsreserven i 2022 er der afsat 80 mio. kr. til Inge Lehmann-programmet. 221 forskere har ansøgt om midler og 28 har fået bevilling. Succesraten er dermed på 13 procent målt på antal ansøgninger og 14 procent målt på beløb.

Læs mere om de 28 forskere som i år har modtaget en bevilling fra Inge Lehmann-programmet

Emner