14. juni 2016

Lonnie Grove Petersen har modtaget en Sapere Aude DFF-Forskertalent-pris

Postdoc Lonnie Grove Petersen har modtaget en Sapere Aude DFF-Forskertalent-pris 2016 på 144.000 kr. fra Det Frie Forskningsråd.

Titlen på Lonnies projekt er ’Mechanisms for regulation of pressure and perfusion of the brain: new countermeasures and treatment prospective’. Om projektet fortæller Lonnie:

”Under ophold i rummet udvikler mange astronauter forringelser i synet og strukturelle ændringer i øjet som ligner det, vi kender fra patienter her på jorden med forhøjet hjernetryk. Derfor har NASA udviklet en teori om, at den ændrede blod- og væskefordeling i vægtløshed forårsager forstyrrelser i hjernens normale tryk og væskedynamik, hvilket samtidig implicerer, at hjernens trykregulering afhænger af tyngdekraften her på jorden”, siger Lonnie og fortsætter:

”Med base i San Diego og i samarbejde med forskningsgrupper hos NASA vil denne nye forskningsrække: 1) Bidrage til fundamental ny viden om den normale og patofysiologiske sammenhæng mellem væskefordeling og hjernens tryk og blodforsyning 2) Introducere og validere effekt og sikkerhed af væskeforskydning mod fødderne for at reducere hjernens tryk og normalisere væskedynamikken hos såvel astronauter i rummet som neurologiske og neurokirurgiske patienter på de danske sygehuse”.

Det Frie Forskningsråd uddeler 20 priser til forskertalenter i Danmark for en samlet sum af cirka 3 millioner kr. Priserne har til formål at give talentfulde forskere de bedste karrierebetingelser for at levere markante forskningsresultater på et højt internationalt niveau.