17. januar 2022

Kan vægttab inden graviditet forebygge børneovervægt?

Nyt forskningsprojekt

Et nyt forskningsprojekt på Steno Diabetes Center Copenhagen skal i samarbejde med Biomedicinsk Institut undersøge, om man kan mindske børneovervægt, hvis deres mor med overvægt opnår sund vægt inden og under graviditet.

Børn af mødre med overvægt har 3 gange øget risiko for selv at blive overvægtige som unge og voksne, og overvægt er for rigtig mange forløberen for type 2-diabetes og hjertekarsygdom.

Et nyt forskningsprojekt på Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) vil i samarbejde med Biomedicinsk Institut hjælpe kvinderne til et sundt vægttab og skal dermed vise, om et vægttab på ti procent eller mere inden graviditeten og sund vægt under graviditet kan gavne både mor og barn.

Mors overvægt øger nemlig også risikoen for fertilitetsvanskeligheder, abort og graviditets- og fødselskomplikationer. Hvad mor vejer, når hun bliver gravid, ser også ud til at grundlægge barnets vægt ikke bare på fødselstidspunktet, men for resten af barnets liv.

Det er altså ikke småting, som mors vægt kan tages til indtægt for og kan bidrage til af bekymringer for mange vordende mødre.

Ud over moderens rolle, ved vi også at partners sundhed også spiller en væsentlig rolle. både for det kommende barns sundhed, hans egens fertilitet samt som støtte, for at kvinden lykkedes med hendes vægttab.  Med dette projekt ønsker vi ikke kun at ændre på den kommende families livsstil før og under graviditeten, men håber at kunne give de kommende forældre redskaber og hjælp til en livstilsændring, der kan gavne hele familien senere hen også.

”Vores håb er, at når mor taber sig inden graviditeten, får hun færre komplikationer under graviditet og fødsel og føder et barn med en sundere fordeling af fedt på kroppen sammenlignet med kvinder med overvægt, som ikke taber sig. Viser det sig at være tilfældet, vil vi tro, det kan være med til at give redskaber til, at kvinder med overvægt, der gerne vil være mødre, kan opnå sund vægt,” siger professor og overlæge på SDCC, Tina Vilsbøll, der er forskningsansvarlig for projektet kaldet PRE-STORK.

Fra Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet deltager professor Signe Sørensen Torekov, som forsker i, hvordan man opnår et sundt og vedvarende vægttab samt overvægt opstået i børnealderen.

”I dette studie vil kvinder med overvægt der ønsker en sund vægt før graviditet blive tilbudt at tabe sig 10% af kropsvægten som efterfølgende fastholdes med træningsprogram, sund kost og samtaler som vi tidligere har haft god erfaring med. Vores forventning er at en sund vægt hos mor før og under graviditet vil føre til en sund vægtudvikling hos børnene med mindre af det usunde fedt,” siger professor Signe Torekov.

”Vi ved fra tidligere studier at overvægt samt forhøjet blodsukker under graviditet er forbundet med øget risiko for senere udvikling af overvægt og type 2 diabetes hos børnene. Samtidig viser tidligere studier også, at det er for sent at starte livsstilsinterventioner under graviditeten, hvis de skal have en gavnlig effekt på børnenes sundhed senere i livet, og derfor er dette studie særlig interessant, da vi starter interventionen før graviditeten og holder dem i hånden, indtil kvinderne har født,” siger Louise Groth Grunnet, seniorforsker på SDCC, hvor hun i mange år har haft fokus på sundhed i graviditet og barndom og er medansvarlig for projektet.

Projektet, der skal løbe over en femårig periode, har netop modtaget en bevilling på 24 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden. Fonden har givet i alt 60 mio. kroner til forskningsprojekter, der på hver deres måde skal forsøge at afdække, om forældres overvægt op til og under en graviditet hænger sammen med udvikling af overvægt hos børn og unge.

I PRE-STORK-projektet følges børnene, til de er seks måneder. Det gælder både børnene født af mødrene, der har tabt sig inden graviditeten, og børnene født af overvægtige mødre i kontrolgruppen, som ikke taber sig inden.

Sidste år konkluderede Vidensråd for Forebyggelse i en kortlægning, at de hidtidige tiltag hos børnene til at forebygge og mindske overvægt blandt børn og unge tilsyneladende ikke har effekt på lang sigt, og at overvægt er et komplekst samspil af fysiske, psykiske og sociale faktorer.

I rapporten ”Forebyggelse af overvægt blandt børn og unge” fra Vidensrådet fremgår det også, at 15-20 procent af børnene herhjemme er overvægtige. 3-4 procent er svært overvægtige.

I PRE-STORK-projektet får de kommende mødre støtte til både at ændre kostvaner, dyrke motion, og de får coaching og støtte fra for eksempel en diætist, en sygeplejerske eller en idrætsfysiolog. De kommende partnere inddrages også i hele forløbet.

Hvis forældrene og familierne ændrer livsstil og taber sig, vil færre børn, unge og voksne så blive overvægtige?

”Det skal være en fælles indsats for både mor og partner. Vi ved, det her er svært – ligesom det er svært at finde nøglen ind til varigt vægttab. Men det skal ikke blive en sovepude hverken for os som forskere eller for familierne, at det er vanskeligt. Vi tror på, at vi kan gøre en forskel for kvinderne og deres børn med det her projekt”. ”Vi håber, at de kvinder, der vil deltage, er klar til at bruge et halvt år på at få nogle gode vaner ind i hverdagen for at bringe deres krop og sind i den bedst mulige tilstand før graviditeten. Så er vores forventning, at de får lettere ved at gennemføre en ukompliceret graviditet og allervigtigst: At de føder en sund baby, som får en rigtig god start på livet” lyder det enstemmigt fra Tina Vilsbøll, Louise Grunnet og Signe Torekov, som i fællesskab skal stå for projektet.

Fakta om PRE-STORK

Der skal rekrutteres 360 kvinder fra august 2022.

Kriterier for deltagelse

  • Body mass index (BMI) på mellem 27 og 43 kg/m2
  • Alder fra 18 til 33 år
  • Ingen kendt infertilitet eller infertilitetsbehandling
  • Må ikke være fedmeopereret, have haft graviditetsdiabetes eller lide af en alvorlig psykiatrisk sygdom
  • Skal føde på Herlev Hospital (der ligger ved siden af Steno Diabetes Center Copenhagen) eller Odense Universitetshospital

Forløb

Kvinderne deles tilfældigt i to grupper: en kontrolgruppe og en forsøgsgruppe. Forløbet for forsøgsgruppen varer et halvt år før graviditet, hvor kvinderne forventes at tabe 10 procent af deres vægt. Herefter må de blive gravide samtidig med at de bibeholder de sunde motions og kostvaner. Kvinderne får en mentor. Det kan være en idrætsfysiolog, en coach, en sygeplejerske, en diætist – alt efter kvindens behov.

De første otte uger skal kvinderne være på en lavkaloriediæt. De får hjælp til at ændre kostvaner, og de får hjælp til et struktureret motionsprogram i grupper og på egen hånd samt tilbudt coaching og kursusforløb.

Målet er også at oprette netværk for de vordende forældre – en slags før-forældre-grupper – som kan fortsætte efter en forventet fødsel.