02. maj 2016

Signe Torekov har modtaget et Excellence grant på 5 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden

Signe Torekov var én af 4 nordiske forskere, der den 21. april blev fejret som modtager af et ”Excellence Project for Young Researchers within Endocrinology” ved et officielt arrangement hos Novo Nordisk Fonden.

Bevillingen på 5 mio. kr., der er givet til projektet ”Synergieffekter af GLP-1 og træning på immuno-metabolsk sundhed” eller mere populært: Spis mindre, træn mere – også for dine fremtidige børns sundhed, løber over en periode på 5 år.

”I dag lider næsten en milliard mennesker af svær overvægt, som fører til dårligt helbred og øget betændelsestilstand i kroppen. Derfor er der et akut behov for bedre behandling. Jeg har sammen med forskningsgruppen tidligere vist, at appetithormonet GLP-1, som har positive effekter på både stofskifte og immunsystem, er lavt hos mennesker med fedme, samt at vægttab kan øge mængden af GLP-1 hos mennesker”, siger Signe og fortsætter:

”Både fysisk træning og behandling med appetithormonet GLP-1 ser ud til hver for sig at føre til et sundt vedholdende vægttab med mindre betændelsestilstand i kroppen. Vores hypotese er derfor, at kombinationen af behandling med fysisk træning og GLP-1 kan føre til et væsentligt sundere blivende vægttab uden betændelsestilstand i kroppen. Vi vil undersøge dette ved at måle ændringer af nye immunsystemmarkører ved kombination af diæt-induceret vægttab, GLP-1 og træning. Vores samarbejdspartnere og vi vil bruge helt nye metoder til at finde proteiner, som på sigt kan være mål for nye behandlingsstrategier mod fedme. Desuden vil vi undersøge, om vores behandling kan forbedre forekomsten af sunde bakterier i tarmsystemet. Endelig vil vi undersøge om behandlingen, udover at forbedre egen sundhed, også kan forbedre den sundhedsprofil, man giver videre til sine fremtidige børn igennem sædcellerne”, afslutter Signe.