03. juli 2018

Tysk opera bruger mikroskopbilleder fra CFIM

CFIM

Mikroskopbilleder af blodkar, hårceller og pollenkorn optræder som baggrundsscenografi i en velanmeldt opera i Tyskland. Billederne kommer fra Core Facility for Integrated Microscopy, som er en del af Biomedicinsk Institut. I næste uge besøger den danske operachef forestillingen.

fra operaen Vespertine
Et mikroskopbillede af et pollenkorn pryder scenen i operaen 'Vespertine'. Foto: Hotel Pro Forma

Core Facility For Integrated Microscopy (CFIM) har i samarbejde med det internationale produktionshus Hotel Pro Forma med mikroskoper taget billeder af kroppens ‘indre univers’, som bruges til operaen ’Vespertine’ på National Theater Mannheim i Tyskland.

“Man kan forestille sig, at vi som forskere er astronauterne i det indre univers. Vi udforsker, hvordan alt i kroppen fungerer og ser ud. Normalt ser vi på denne her slags billeder fra et videnskabeligt perspektiv, men selvfølgelig sætter vi også pris på dem, fordi de er smukke,” siger Clara Prats, leder af Lysmikroskopi ved Core Facility for Integrated Microscopy, om samarbejdet.

I operaen optræder smukke og farverige mikroskopbilleder og rekonstruerede videoer af forskellige slags celler og biologiske materialer – for eksempel en menneskelunge, en hårcelle, et pollenkorn eller blodkar i en musehjerne.

Under sangen 'Undo' bevæger rekonstruerede mikroskopbilleder af muse- og rottehjerner sig i baggrunden. Video: Hotel Pro Forma.

Et visuelt digt om celler
’Vespertine’ er inspireret af Björks album med samme titel, og mikroskopbillederne fungerer som et visuelt digt om celler, transformation og frekvenser.
   
Operaen har siden premieren 26. maj fået gode anmeldelser, og de biologiske fotografier nævnes I de fleste af dem. Operachefen ved Den Kongelige Opera i København, John Fulljames, planlægger at se operaen 5. juli, muligvis med henblik på at bringe forestillingen til Danmark.
   
Når der ikke udarbejdes kunstværker af videnskab på mikroskopniveau, stiller core faciliteten avancerede elektron- og lysmikroskoper til rådighed til forskere. Derudover giver core faciliteten støtte og træning i brug af mikroskoperne.
      
Læs mere om forestillingen på Hotel Pro Formas hjemmeside.