Forskningsnyt: Ph.d.-afhandling 'At nærme sig døden -menneskeligt og metodisk. En kvalitativ undersøgelse af kristne og muslimske kræftpatienter'

Publikation: Bidrag til tidsskriftAnmeldelseForskningfagfællebedømt

Ph.d.-afhandlingen ’At nærme sig døden –menneskeligt og metodisk. En kvalitativ undersøgelse af kristne og muslimske kræftpatienter’ går nye veje i formidlingen af sine forskningsresultater. Det sker ved at stimulere til indlevelse gennem ’empiriske fortællinger ’, der bygger på indgående kendskab til troende kræftpatienters livsverden. Undersøgelsen, der beskæftiger sig med eksistentielle, spirituelle og religiøse behov blandt kræftpatienter med dansk og anden etnisk baggrund går tæt på oplevelse af at være døende. Ved at følge 16 kræftpatienter i de sene stadier af sygdomsforløbet, samt tale med deres pårørende og en udvalgt professionel omsorgsyder, træder den livsverden frem, som den kræftramte befinder sig i. Fortællingerne beretter om, hvordan den enkelte forsøger at finde mening med sin livssituation gennem sin tro. Og hvordan tro er farvet af de problemstillinger, som man har behov for at tackle. Så man fx afhjælper sin ensomhedsfølelse ved at søge nærhed hos Gud. Eller får støtte til at tage afsked med sine nærmeste, fordi man samtidigt føler sig elsket af Gud.

Fortællingerne fører frem til at analysere sammenhængen mellem ens gudsforhold og forestilling om døden. Her bliver det komplekse samspil belyst ud fra rollefordelingen mellem den troende og Gud og ens angst eller tryghed ved at dø. Så når den troende vælger at opfatte Gud som ven, elskede, fader, dommer eller frelser, aftegner det samtidigt hvilken rolle, den troende kan indtage. En fader kræver et barn, en ven en anden ven, en dommer, én, der bør dømmes osv. Det forhold, man har til Gud, afspejler også, hvad man regner med sker efter dødens indtræffen. Tager Gud kærligt imod eller venter der en straf? Om man er tryg ved døden eller frygter den, afhænger af den gudsrelation, som man har bygget op gennem sit liv, og som kan blive styrket eller udfordret af at være livstruende syg. At være opmærksom på patienters dødsangst og gudsforestilling er derfor relevant for det palliative behandlingsområde.
OriginalsprogDansk
TidsskriftOmsorg, Nordisk Tidsskrift for Paliativ Medicin, Prioriteringer i helsevesenet
Sider (fra-til)67
StatusUdgivet - mar. 2018

ID: 186946343