EU-strafferetten og individets grundlæggende rettigheder

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

EU-strafferetten og individets grundlæggende rettigheder. / Vestergaard, Jørn.

I: Tidsskrift for Kriminalret, 2016, s. 429-444.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Vestergaard, J 2016, 'EU-strafferetten og individets grundlæggende rettigheder', Tidsskrift for Kriminalret, s. 429-444.

APA

Vestergaard, J. (2016). EU-strafferetten og individets grundlæggende rettigheder. Tidsskrift for Kriminalret, 429-444. [TfK2016.429].

Vancouver

Vestergaard J. EU-strafferetten og individets grundlæggende rettigheder. Tidsskrift for Kriminalret. 2016;429-444. TfK2016.429.

Author

Vestergaard, Jørn. / EU-strafferetten og individets grundlæggende rettigheder. I: Tidsskrift for Kriminalret. 2016 ; s. 429-444.

Bibtex

@article{68c6ba38b11043b688c3522d1fde551b,
title = "EU-strafferetten og individets grundl{\ae}ggende rettigheder",
abstract = "Forholdet mellem national strafferet og EU-retten pr{\ae}ges i tiltagende grad af EU-Domstolens tolkning af bestemmelser i Chartret om grundl{\ae}ggende rettigheder, som med Lissabon-traktatens ikrafttr{\ae}delse blev oph{\o}jet til bindende prim{\ae}r ret. Som f{\o}lge af loyalitetsprincippet skal ogs{\aa} danske domstole iagttage praksis fra Domstolen, selv om retsforbeholdet stadig er i kraft. I artiklen redeg{\o}res der for Domstolens praksis p{\aa} omr{\aa}det. Opm{\ae}rksomheden rettes s{\ae}rligt mod Domstolens principielle indstilling til berettigelsen af, at medlemsstaterne indbyrdes har gensidig tillid med hensyn til beskyttelsen af grundl{\ae}ggende rettigheder. Praksis p{\aa} dette omr{\aa}de viser brydningspunkterne i det samlede retsgrundlag i forbindelse med udm{\o}ntningen af retsakter, der bygger p{\aa} princippet om gensidig anerkendelse af retsafg{\o}relser, herunder s{\ae}rligt rammeafg{\o}relsen om den europ{\ae}iske arrestordre.",
keywords = "Det Juridiske Fakultet, strafferet, strafferetspleje, udlevering, EU-ret, menneskeret, retligt samarbejde, ",
author = "J{\o}rn Vestergaard",
year = "2016",
language = "Dansk",
pages = "429--444",
journal = "Tidsskrift for Kriminalret",
issn = "1399-6061",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - EU-strafferetten og individets grundlæggende rettigheder

AU - Vestergaard, Jørn

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Forholdet mellem national strafferet og EU-retten præges i tiltagende grad af EU-Domstolens tolkning af bestemmelser i Chartret om grundlæggende rettigheder, som med Lissabon-traktatens ikrafttrædelse blev ophøjet til bindende primær ret. Som følge af loyalitetsprincippet skal også danske domstole iagttage praksis fra Domstolen, selv om retsforbeholdet stadig er i kraft. I artiklen redegøres der for Domstolens praksis på området. Opmærksomheden rettes særligt mod Domstolens principielle indstilling til berettigelsen af, at medlemsstaterne indbyrdes har gensidig tillid med hensyn til beskyttelsen af grundlæggende rettigheder. Praksis på dette område viser brydningspunkterne i det samlede retsgrundlag i forbindelse med udmøntningen af retsakter, der bygger på princippet om gensidig anerkendelse af retsafgørelser, herunder særligt rammeafgørelsen om den europæiske arrestordre.

AB - Forholdet mellem national strafferet og EU-retten præges i tiltagende grad af EU-Domstolens tolkning af bestemmelser i Chartret om grundlæggende rettigheder, som med Lissabon-traktatens ikrafttrædelse blev ophøjet til bindende primær ret. Som følge af loyalitetsprincippet skal også danske domstole iagttage praksis fra Domstolen, selv om retsforbeholdet stadig er i kraft. I artiklen redegøres der for Domstolens praksis på området. Opmærksomheden rettes særligt mod Domstolens principielle indstilling til berettigelsen af, at medlemsstaterne indbyrdes har gensidig tillid med hensyn til beskyttelsen af grundlæggende rettigheder. Praksis på dette område viser brydningspunkterne i det samlede retsgrundlag i forbindelse med udmøntningen af retsakter, der bygger på princippet om gensidig anerkendelse af retsafgørelser, herunder særligt rammeafgørelsen om den europæiske arrestordre.

KW - Det Juridiske Fakultet

KW - strafferet, strafferetspleje, udlevering, EU-ret, menneskeret, retligt samarbejde,

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 429

EP - 444

JO - Tidsskrift for Kriminalret

JF - Tidsskrift for Kriminalret

SN - 1399-6061

M1 - TfK2016.429

ER -

ID: 169910244