Ole G. Mouritsen

Ole G. Mouritsen

Professor emeritus

Forskningspræsentation for Ole G. Mouritsen

Forskningsområder: Statistisk fysik, computational physics, fysisk kemi, grænseflade- og kolloidkemi, lipidfysik, membranbiofysik, drug-delivery og gastrofysik. Forsøger i disse år at være med til at definere og udforske, om gastrofysik kan blive en ny og frugtbar videnskabelig disciplin, som tager udgangspunkt i gastronomiens empiri. Specifikke områder omfatter gastrofysikken af makroalger (tang), cephalopoder (blæksprutter) og grøntsager, bl.a. med fokus på umami og tekstur (mundfølelse). 

Vigtigste videnskabelige bidrag: 1) Formulering af en general kvantitativ, mekanisk model for lipid-proteininteraktioner i biologiske membraner (the mattress model); 2) Definition og beskrivelse af den såkaldte liquid-ordered phase, som udgør det kvantitative grundlag for at forstå den fysisk-kemiske effekt af kolesterol på plasmamembraner. 3) Kvantitativ beskrivelse af lipiddomæner i lipidmembraner; 4) Design og udvikling af særlige liposomer (LiPlasomes) til lægemiddelfremføring og -aflevering ved hjælp af en endogen, enzymatisk kontrolleret udløsningsmekanisme; 5) Teoretisk beskrivelse af glutamat-nukleotid-synergien bag den molekylære mekanisme i umami-receptoren.

Forskningsformidling: Populærforedrag, populærvidenskabelige artikler og bøger, skolebesøg, Naturvidenskabsfestival, Forskningens døgn, Science-talenter, Unge forskere, videnskabsteater, folkeuniversitet, radio og tv. Medinitiativtager til formidlingshjemmesiderne scienceinyoureyes.com, natnet.dk, smagforlivet.dk, mikroskopia.dk og videnmasse.dk. Initiativtager til og leder af Smag for Livet, som nok er det hidtil største projekt inden for formidling i Danmark, støttet af Nordea-fonden med 70 mio kr over syv år til at udføre forskningsbaseret formidling og formidlingsbaseret forskning. Smag for Livet bygger på et massivt samarbejde på tværs af forskellige fagområder (antropologi, filosofi, pædagogik, læring, fysik, kemi, sensorik, håndværk) og uddannelser (folkeskoler, ungdomsuddannelser, professionsuddannelser, universitetsuddannelser og erhvervsuddannelser).

ID: 14610784