Tiltrædelsesforelæsning ved Professor Thomas Jespersen – Københavns Universitet

Biomedicinsk Institut > Nyheder > Tiltrædelsesforelæsnin...

08. februar 2016

Tiltrædelsesforelæsning ved Professor Thomas Jespersen

Thomas JespersenBiomedicinsk Institut vil gerne invitere alle til at fejre udnævnelsen med en tiltrædelsesforelæsning af Professor Thomas Jespersen under titlen ”Det Elektriske Hjerte”. Forelæsningen introduceres af Prodekan for Erhvervssamarbejde og Omverdens relationer ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SUND) Professor Sven Frøkjær. Forelæsningen foregår på dansk.

Tid og sted for tiltrædelsesforelæsning og reception - Forelæsningen finder sted fredag den 11. marts 2016 kl. 15.00 i Haderup Auditoriet, Panum Instituttet, Nørre Allé 20, 2200 København N. Efter foredraget inviterer Biomedicinsk Institut til en reception, der vil blive afholdt i Faculty Club.

Hjertets elektrofysiologi -Kontraktionen af hjertets kamre, og dermed pumpning af blod ud til alle kroppens organer, er styret af en elektrisk impuls, der spredes gennem hjertemuskulaturen. Præcis, velbalanceret og rytmisk styring af denne impuls – benævnt hjerteaktionspotentialet - er nødvendig for at hjertet kan levere blod til kroppen både i hvile og under arbejde. En række ionkanaler, der bidrager til både de depolariserende og repolariserende strømme over cellemembranen, er ansvarlig for dannelsen og spredningen af aktionspotentialet. Hvis reguleringen af de enkelte ionstrømme, der underligger aktionspotentialet, bliver kompromitteret, er der risiko for rytmeforstyrrelser, hvilket påvirker hjertets pumpeeffektivitet. Den hyppigste rytmeforstyrrelse er atrieflimmer, der er karakteriseret ved hurtige og ukoordinerede impulser i hjertets forkamre. Atrieflimmer er forbundet med nedsat livskvalitet og overdødelighed. I modsætning til atrieflimmer, der ikke umiddelbart er livstruende, er ventrikelflimmer, hvilket skyldes rytmeforstyrrelser i hjertets hovedkamre, altid alvorlig og med høj risiko for pludselig død. Ventrikelflimmer ses ofte hos patienter med blodprop i hjertet. Det estimeres, at omkring 3000 mennesker i Danmark årligt dør af ventrikelflimmer fremkaldt af en pludselig opstået blodprop.

Professor Thomas Jespersens forskning er fokuseret på at forstå mekanismerne, der styrer stabiliteten og udbredelsen af hjertets elektriske impuls både i raske mennesker og i patienter med rytmeforstyrrelser. Den primære interesse for Thomas Jespersens forskningsteam er detaljeret forståelse af de elektriske og strukturelle forandringer, der udløser atrieflimmer, herunder potentiel farmakologisk behandling, samt af de faktorer, der påvirker risikoen for ventrikelflimmer i forbindelse med blodprop i hjertet. Forskningen er funderet på en lang række metodologier, der rækker fra DNA-analyser til dyremodeller og er samtidigt baseret på et tæt samarbejde med klinikere, biotekindustrien og KU og udenlandske samarbejdspartnere. Prof. Jespersen er koordinator af ITN Marie Curie træningsnetværket ” EU Training Network in Novel Targets and Methods in Atrial Fibrillation” samt partner i Novo Nordisk Foundation Synergy Konsortiet ”MI-RISK”.